Безопасността в детските столчета за кола – европейски правила и Закон за движение по пътищата за България

Европейските правила за използване на обезопасяващи системи за деца

В Закона за движение по пътищата се посочват европейските нормативни правила за Европа, въз основа на които са посочени изискванията за обезопасяващи системи за деца в България:

  • Правило 44, със серия изменения 03, на Икономическата комисия за Европа на ООН
  • Правило 129 на същата комисия

Изискванията за пътуване на деца в коли съгласно Закона за движение по пътищата

В член 137 ще намерите изискванията за системите за обезопасяване на деца, пътуващи с превозни средства.

В точка „б“ са посочени петте групи според теглото на децата. Определени са и двата класа обезопасителни системи:

  • пълен клас – с комбинация от гъвкави компоненти, регулиращи устройства, осигуряваща ключалка
  • непълен клас – с частично обезопасяващо устройство, използвано заедно с колана за възрастни

В точка „в“ се посочва, че за деца с ръст по-малък от 150 см се използват системи за обезопасяване от пълен или непълен клас, в съответствие с посочените от производителя данни за височина и тегло на децата за съответния модел столче.

В точка „в“, (3), се посочва, че деца под 3 годишна възраст не могат да пътуват в кола без обезопасяваща система, а децата над 3 годишна възраст и с ръст по-малък от 150 см не трябва да се возят на предна седалка.

Изискване за деактивиране на въздушната възглавница

В точка „в“, (5), се посочва, че при пътуване на дете в столче за кола въздушната възглавница пред седалката трябва да е деактивирана.

Значението на правилното инсталиране на столчето

Много е важно столчето да бъде закрепено правилно, в зависимост от начина подходящ за модела. Така то няма да се наклони напред или настрани при евентуален сблъсък и ще задържи детето в него, а това ще осигури защита от нараняване.

Правилното инсталиране е първата гаранция за безопасност на детето. От 1 март тази година във Великобритания неправилно инсталираното столче ще се наказва като нарушение.

При закрепването на детето в столчето трябва да се използва само диагонален колан, освен при моделите, при които се използва колан, преминаващ над ханша, или закрепването е с точките на системата ISOFIX.

Видове бустъри

Бустърите са два вида: с висока облегалка и без облегалка. И двата вида бустъри повдигат детето достатъчно, за да използва колана на седалката. Бустърите с висока облегалка са подходящи за коли, които нямат опора за глава над седалката, или за коли с ниски седалки. Бустърите без облегалка са обикновено по-евтини и по-лесно могат да се преместват от една кола в друга.

Обикновено бустърите не се закрепват към седалката на колата, а просто се поставят върху нея. Някои модели могат да се закрепват към седалката, използвайки долните или горни точки на закрепване.

Правилно поставяне на колана при използване на бустъри

Често бустърите имат пластмасов клипс или водач за правилно поставяне на колана на седалката. В книжката с инструкции към всеки бустър има съвети за използването на клипса или водача за правилно закрепване.

Долната част на колана трябва да преминава ниско долу над горната част от ханша на детето.

Горната част на колана трябва да преминава над средата на гръдния кош и рамото, в никакъв случай над врата.

Ако бустърът има приспособления за закрепване към долните или горните точки за закрепване на колата, в книжката с инструкции са дадени съвети как да се закрепи правилно.

Рисковете за децата, които са на възраст за пътуване с бустъри, но използват само колана на седалката

Децата, които са на възраст за използване на бустъри за повдигане и по-надеждно закрепване, но използват само колана на седалката, са изложени на рискове от нараняване на главата, гръбначния стълб и коремната област при евентуален сблъсък.

Много е важно да се знае как да защитим детето по време на пътуване, тъй като все още много родители пропускат използването на бустър и преминават към използване на колан за детето, преди то да е достатъчно голямо. Рисковете, на които подлагат децата си, могат да се избегнат с използване на бустър.

Често след училище един родител взема не само своето дете, но и съученик или съученичка, живеещи в съседство. Проучванията са установили, че в такива случаи рядко се използват бустъри за всички деца в колата. Това също води до риск от сериозни наранявания на возещите се без бустъри деца при евентуален сблъсък.

В какви случаи се допуска детето да пътува в колата без да е в специално столче

Ако възникне непредвидена ситуация, изискваща пътуване на късо разстояние, се допуска детето да пътува без да е закрепено в специално столче, ако в момента не може да му се осигури такова.

Ако извикате такси и в него няма подходящо столче за ръста и теглото на детето, а детето е над 3 годишно, то може да пътува на задната седалка, закрепено с колана на седалката на колата.

Защо не се допуска пътуването на по-малки деца в бустъри

Бустърите обикновено са седалки, повдигащи детето. Те не предлагат голяма степен на странична защита, както столчетата за по-малки деца. Столчетата на Britax са със специална странична защита – дълбоки и подплатени страни; много модели на Britax са със специалната технология за странична защита – SecureGuard.