В каква степен столчетата за кола осигуряват защита на децата при произшествия

Столчето за кола е една от най-необходимите покупки, отначало бебешко, а след това съответно на възрастта, височината и теглото на детето столче. Разнообразието от модели прави избора труден. Тук ще дадем някои съвети за избора на столче от продуктите на Britax.

Непременно ли трябва да купите възможно най-скъпото столче за съответната възраст

Столчетата се разделят на групи, според възрастта, а за допълнително ориентиране се дават и обхватите за ръст и тегло за всяко столче. Цените са различни, но непременно ли трябва да изберете най-скъпото столче, подходящо за групата, в която спада бебето или детето ви?

Столчетата на Britax преминават през най-стриктни изпитания за безопасност, преди да се пуснат на пазара. Това означава, че можете да се спрете и на по-евтин модел, ако характеристиките и аксесоарите покриват изискванията ви.

По-евтиният вариант е комбинирано столче

Комбинираните столчета се използват първо инсталирани обратно на движението, а след 2 годишна възраст могат да се използват инсталирани за возене в посоката на движението. Тези столчета се използват за по-дълъг период от време и комбинирано столче е по-икономична покупка.

Когато търсите компактно столче

Столчето с малки размери ви дава възможност лесно да го монтирате в малка кола, а ако возите детето с различни коли, пренасянето от една кола в друга не е проблем. Компактните столчета са много търсени поради тези си предимства.

Нашите предложения са удобните и компактни столчета Axkid Kidzone 2 и Dinofix от Klippan. Първият модел е подходящ за деца с тегло от 9 до 25 кг и може да се използва дълго време, от 9 месечна до 4 годишна възраст. Dinofix е за деца с тегло от 0 до 13 кг, тоест може да се използва от бебешка до 15 месечна възраст.

Базите за столчета

Базите осигуряват много голяма стабилност при инсталиране на столчето. Самата база се инсталира върху седалката, а столчето се инсталира върху базата.

Ако използвате две коли, добре е да купите две бази, за да може те да останат инсталирани в колите; ще трябва да местите и инсталирате само столчето.

Britax предлага базите Baby-Safe ISOFIX и Baby-Safe колан база. Първата база е съвместима със столчета, които имат системата за инсталиране CLICK & GO®. Базата се закрепва с ISOFIX куките. Както за инсталирането на куките, така и за CLICK & GO® има индикатори за правилно инсталиране. Колан базата Baby-Safe има предимство с още по-стабилно инсталиране, с уникалната система за затягане на колана, която е най-новият продукт, разработен от Britax. Тя също е съвместима със столчетата, които имат системата CLICK & GO®.

Някои факти, които бързо ще ви убедят в незаменимостта на столчетата за кола

Нищо не може да ви гарантира по-голяма безопасност за детето при возене от подходящото столче за кола. Ето някои факти, които ще ви убедят в това:

  • От 1975 година, когато са започнали да се използват, тези столчета са намалили с 50% смъртността на деца под 4 годишна възраст при произшествия.
  • 92% от бебетата, 74% от децата под 2 годишна възраст и 96% от децата в ранна ученическа възраст, пострадали при произшествия, не са били обезопасени в столчета за кола.
  • Правилно инсталираното столче може да намали риска от нараняване или смърт при произшествие със 74%.