Застопоряващ механизъм в детските столчета за кола

Необходимост от застопоряващ механизъм за детски столчета в колите

В много коли закопчалката на колана е разположена много близо до линията между долната част на седалката на колата и облегалката и може да се използва за застопоряване на столче с колан преминаващ или директно зад, или под детето. Когато коланът на седалката на колата се прокара през столчето и се закрепи със закопчалката, столчето се закрепва здраво.

При някои нови модели закопчалката е на известно разстояние от линията между долната част на седалката на колата и облегалката. При други коли закопчалката е закрепена към страничната част или пода на колата. Това е по-удобно за възрастните, но не съответства на преминаването на колана при детските столчета. При дву- или триточково закрепване с предна конфигурация на закрепването коланът на седалката на колата не може да закрепи столчето здраво към нея. Затова решението е столче, снабдено с колан, който дава възможност за лесно закрепване при различни конфигурации на колани на колите.

При инсталацията на столчето, закрепвайки го със специалния колан, тъй като колата ви е снабдена със застопоряващ механизъм, вместо да използвате долните точки за закрепване, няма причини да се безпокоите дали детето ви ще пътува безопасно.

Какво представлява застопоряващият механизъм на колата – предназначение

Застопоряващите механизми са различни, лостове, застопоряващи елементи, с различен цветови код, или просто закопчалки, които дори не изпъкват на фона на столчето. Механизмът захваща колана на седалката, така че да се получи колан с фиксирана дължина, които задържа столчето здраво закрепено към колата.

Застопоряващите механизми са универсални за различните видове колани в колите, и така улесняват процеса на инсталиране на детски столчета.

Застопоряващият механизъм дава възможност за опростено инсталиране

В миналото някои видове коли е било необходимо използването на застопоряващ клипс, а това е създавало трудности на много родители при инсталирането. Вграденият застопоряващ механизъм не се нуждае от допълнителен застопоряващ клипс. Механизмът на инсталиране е опростен, което означава, че възможността за правилно инсталиране се увеличава в голяма степен.

Преди инсталиране потърсете информация в наръчника към колата

Тъй като има разнообразие на вградени застопоряващи механизми, се препоръчва преди да инсталирате столчето за първи път, да прочетете внимателно информацията в наръчника към колата. Някои производители на коли разрешават закопчаването на колана на седалката на колата при застопоряването на столчето, но други не препоръчват това. Трябва внимателно да прочетете изискванията, определени от производителя на вашата кола, за да сте сигурни, че ще инсталирате правилно столчето със застопоряващия механизъм.

Потърсете видео инструкции за инсталиране

Можете да намерите видеоклипове с инструкции, като например това видео. Ще наблюдавате как се извършва заключването и закрепването на столчето, заедно с полезни коментари, които допълнително ще ви улеснят.

Модели на Britax със застопоряващ механизъм

  • За пътуване обратно на движението: столче за кола Britax Römer Baby – Safe plus , B-Safe 35, B-Safe 35 Elite
  • За пътуване в посоката на движението: Frontier 90 и Pinnacle 90
  • Комбинирани: Advocate, Boulevard, Marathon, Pavilion, Roundabout (с изключение на модела Classic); всички модели с ClickTight механизъм