За децата до двегодишна възраст – най-безопасно е да се возят в столчета обърнати назад

Пазарът предлага изобилие от модели на столчета както за малки деца, така и за по-големи. Когато започнете да избирате столче, не забравяйте, че ако детето ви е до 2-годишно, ще му осигурите необходимата безопасност със столче за возене обърнато назад. Предлагат се столчета за возене обърнати назад или комбинирани столчета, които можете да използвате по-дълго време.

Не се подвеждайте по прибързани заключения от някои изследвания

В едно от изследванията, публикувано в списанието „Traffic Injury Prevention“, са публикувани данни от сравнения на резултатите при симулиране на катастрофи между столчета със закрепване LATCH (с долни точки за закрепване и Tether), и инсталирани с колана на колата. Авторите посочват, че процентът на нараняванията на главата при столчета, инсталирани с LATCH, е по-висок.

Столчетата, инсталирани с колана на колата, са за возене обърнати напред. Но не бързайте да отхвърлите столчетата за инсталиране в обратна посока.

Инструкции и съвети на организацията „Consumer Reports“ относно столчетата за инсталиране обърнати назад

Това е организация, която предлага редица съвети за родители и извършва и свои изпитания на столчета за кола. При тях се симулират условията при сблъсък на коли и се използват манекени на деца: същите като условията за изпитанията, описани в „Traffic Injury Prevention”.

Изследванията, които организацията „Consumer Reports” провежда и други изследвания, които взема предвид, осигуряват много по-обширни данни. Тези данни показват, че при возене обърнати назад децата са изложени на много по-малък риск. Затова организацията препоръчва возенето на деца от бебешка възраст поне до 2 години, за предпочитане до 4 години, в столчета инсталирани обратно на движението.

Препоръките на „Consumer Reports” за комбинираните столчета

Ако решите да купите комбинирано столче, организацията препоръчва това да бъде втората ви покупка след бебешка кошница.

Използвайте оценките за бебешки кошници и комбинирани столчета

За да ви улеснят в избора, се предлагат оценки на бебешки кошници и на комбинирани столчета за кола.

Бебешки кошници за возене обратно на движението

Сред бебешките кошници в списъка на оценяваните столчета, са моделите на Britax – Baby-Safe. Те могат да се използват до възраст около 15 месеца. Столчето Baby-Safe Plus SHR II е с интегрирана система за наклон, дълбоки страни със солидна подплата, адаптори за лесно инсталиране – системата CLICK & GO®. Тези адаптори дават възможност за инсталиране на колички на Britax с CLICK & GO®. Самото столче се закрепва надеждно и лесно, използвайки базата Baby-Safe ISOFIX., която остава в колата, а столчето може лесно да се инсталира и освобождава с адапторите.

Комбинирани столчета за возене обратно на движението

Списъкът на комбинирани столчета на организацията „Consumer Reports” започва с редица модели на Britax: Advocate ClickTight, Boulevard, Boulevard ClickTight, Marathon, Marathon ClickTight, Roundabout.

Моделът Marathon ClickTight зае първо място в проучване, проведено в Америка, във Форт Милър, Южна Каролина, преди две години. В същото проучване на второ място зае също продукт на Britax – Boulevard ClickTight. При тези модели е важно регулирането на петточковия колан спрямо размерите на детето. За правилно регулиране ползвайте инструкциите, които Britax предлага онлайн. Важно е коланът да се пъхне в кукичката, а елементите на колана да не се изплъзват от закрепващия елемент.

Britax предлага редица инструкции за инсталиране на столчета, регулиране на закопчалката, инсталиране с LATCH, инсталиране с Versa-Tether, поставяне на колана върху ханша и рамото.