Какво е важно да знаем за бустър седалките

Бустър седалките са за деца, които вече са големи, за да пътуват в столчета обърнати в посоката на движението. Тези седалки се използват, докато детето стане достатъчно голямо, за да пътува обезопасено само с колана на седалката на колата.

Наръчникът към колата посочва над каква височина и тегло децата могат да пътуват, използвайки само колана на седалката (обикновено над 145 см).

Бустърите нямат собствен колан, а се използват с колана на седалката на самата кола. Основната им функция е да повдигнат детето така, че долната и горната част на колана да преминават над частите на тялото, където се намират силните кости.

Как да определите дали детето се нуждае вече от бустър

  • Детето трябва да е достигнало горната граница на височина или тегло за пътуване в столче. Границите на височина и тегло са отбелязани върху самите столчета, както и в книжките с инструкции към тях.
  • Раменете на детето достигат над горната част на колана на столчето.
  • Ушите на детето са на височината на горния ръб на столчето.

Видове бустъри

Бустърите са два вида: с висока облегалка и без облегалка. И двата вида бустъри повдигат детето достатъчно, за да използва колана на седалката. Бустърите с висока облегалка са подходящи за коли, които нямат опора за глава над седалката, или за коли с ниски седалки. Бустърите без облегалка са обикновено по-евтини и по-лесно могат да се преместват от една кола в друга.

Обикновено бустърите не се закрепват към седалката на колата, а просто се поставят върху нея. Някои модели могат да се закрепват към седалката, използвайки долните или горни точки на закрепване.

Правилно поставяне на колана при използване на бустъри

Често бустърите имат пластмасов клипс или водач за правилно поставяне на колана на седалката. В книжката с инструкции към всеки бустър има съвети за използването на клипса или водача за правилно закрепване.

Долната част на колана трябва да преминава ниско долу над горната част от ханша на детето.

Горната част на колана трябва да преминава над средата на гръдния кош и рамото, в никакъв случай над врата.

Ако бустърът има приспособления за закрепване към долните или горните точки за закрепване на колата, в книжката с инструкции са дадени съвети как да се закрепи правилно.

Рисковете за децата, които са на възраст за пътуване с бустъри, но използват само колана на седалката

Децата, които са на възраст за използване на бустъри за повдигане и по-надеждно закрепване, но използват само колана на седалката, са изложени на рискове от нараняване на главата, гръбначния стълб и коремната област при евентуален сблъсък.

Много е важно да се знае как да защитим детето по време на пътуване, тъй като все още много родители пропускат използването на бустър и преминават към използване на колан за детето, преди то да е достатъчно голямо. Рисковете, на които подлагат децата си, могат да се избегнат с използване на бустър.

Често след училище един родител взема не само своето дете, но и съученик или съученичка, живеещи в съседство. Проучванията са установили, че в такива случаи рядко се използват бустъри за всички деца в колата. Това също води до риск от сериозни наранявания на возещите се без бустъри деца при евентуален сблъсък.