Нови промени в закона за обезопасяване на децата при пътуване

Обезопасяването на децата при пътуване в кола отдавна е в центъра на вниманието не само на родителите, но и на производителите на детски столчета за кола, а също и на създателите на закони.

Наскоро българското правителство одобри проектозакон, свързан с измененията и допълненията към Закона за движение по пътищата. С допълненията ще бъдат въведени новите изисквания на законодателството на Европейския съюз за обезопасяването на пътуващите в коли деца.

Правило i-Size на Европейската комисия

Европейската комисия на ООН е приела ново правило, №129, за единни разпоредби, които се отнасят за усъвършенстваните системи, прилагани в коли за обезопасяване на пътуващи в тях деца. Правилото се нарича i-Size и е в сила от юли 2013 г. Особено внимание в него се отделя на децата на възраст до 15 месеца. Новите изисквания гласят, че децата в тази възрастова група трябва да пътуват обърнати назад, за да се осигури максимална безопасност за тези деца. Пътуването на децата до година и 3 месеца в посока обратна на движението ще бъде задължително и в България.

Възрастовата граница за бебета за пътуване в посока обратна на движението е увеличена

Новият регламент i-size е свързан с проведените редица тестове за максимална безопасност на децата в детски столчета при евентуален сблъсък. До скоро възрастовата граница беше 9 месеца. Сега тя се повишава и обхваща деца на възраст то 15 месеца, за осигуряване на по-голяма безопасност.

Системите за безопасност включват по-голяма степен на защита при удар

Още едно предимство на новите правила е това, че системите за обезопасяване включват вече не само осигуряване на максимална безопасност при челен и заден удар, а и при страничен удар. Причината е, че при голяма част от автопроизшествията има страничен удар и е особено важно децата да бъдат обезопасени при такъв удар.

Частите на тялото, на които се обръща особено внимание, за да се предпазят от нараняване, включват не само гръдния кош,но и важни области като главата и врата.

Столчета за пътуване обратно на движението

Детските столчета за кола, осигуряващи пътуване в посока обратна на движението за бебета, са познати в Европа и света. Столчетата от този тип са предлаганите продукти на Britax-Roemer и в България. Те се използват в тестове за безопасност, тъй като са доказали своята ефективност. Столчетата на Britax-Roemer за бебета са подходящи за деца с тегло от 4 до 35 фунта. Още едно тяхно предимство е съвместимостта с количките Britax, към които се монтират с помощта на системата CLICK & GO.