Обикновените преносими бустъри – за или против?

Все по-често родителите возят децата си в колите, използвайки бустъри. Предлагат се евтини бустъри, които са по джоба на всички. Но според фирмата Britax, която произвежда столчета за кола от повече от 50 години, евтините бустъри не само не са гаранция за безопасност, те могат дори да се окажат опасни за децата, пътуващи в тях.

Изискванията за използване на столчета за кола

Столчетата за кола трябва да се използват докато детето достигне:

  • Възраст 12 години, или
  • Височина 135 см

Столчето трябва да се използва до тогава, когато детето достигне един от тези два критерия. При някои деца, които растат по-бързо, вторият показател ще бъде достигнат по-рано. При децата, които все още са с височина под 135 см, но са вече на 12 години, също може да се премине към следващия начин за пътуване за големи деца.

Проучване на Американската педиатрична академия за защитата с бустъри

Американската педиатрична академия е провела проучване на данни за катастрофи с коли с деца, пътуващи с бустъри. Проучването е осъществено заедно с проекта „Партньори за безопасност на децата пътници в колите“. Изследвана е информацията за период от 9 години, за 6591 сблъсъци с участието на 7151 деца. При инцидентите 70% от децата са пътували, обезопасени само с колана на седалката, а останалите са използвали бустъри. Интересно е, че повечето от децата, осигурени само с колана на седалката, са пътували в по-стари коли. При проучените сблъсъци челните удари са били повече от страничните. И при двата вида удари нараняванията на децата, пътуващи в бустъри, са били по-леки.

Резултатите от изпитания с манекени на 6-годишни деца, проведени в изследователския център на Britax

В изследователския център в Андоувър са проведени изпитания с манекени на 6-годишни деца при условия на сблъсък. Използвани са обикновени, евтини бустъри без облегалки и столчета за кола с високи облегалки. Скоростта при симулацията на сблъсък е 42 мили в час (67.60 км/ч). Столчетата са предназначени за деца на възраст от 4 до 12 години.

Резултатите показват, че при бустърите без облегалки коланът на седалката на колата не може да ограничи достатъчно движението на детето, поради което то се изплъзва от седалката и удря главата си във вратата.

При столчетата за кола с високи облегалки ограничаването на детето е пълно, тъй като при тези столчета се използва застопоряващ елемент за частта от колана на колата, преминаваща над рамото. Така, дори при увеличаване на ръста на детето с времето, може да се поддържа една и съща правилна височина на колана на колата, за осигуряване на безопасност.

Според експертите на Britax, изпитанията отново доказват колко важни са допълнителната странична защита, както и защитата на главата и допълнителното застопоряване на колана на седалката. Обикновените бустъри не осигуряват необходимата гаранция за защитата отстрани, защитата на главата, и допълнителното застопоряване на колана на седалката.

Предимствата на столчетата Britax пред бустърите са обобщени в кратко видео.

Предимствата, привличащи родителите към евтините бустъри

  • Ниски цени
  • Лесно пренасяне от една кола до друга, лесно монтиране

Причината за ненадеждността на евтините бустъри

Преди производството им не се провеждат подробни изпитания, както изпитанията, непрекъснато превеждани от фирмата Britax.