Eвропейската организация за безопасност при пътуване Euro NCAP препоръчва използването на системата Isofix

Значението на системата Isofix за безопасността на децата в колите

Системата Isofix е призната от редица организации, грижещи се за безопасността на децата по пътищата, и на все повече родители. Закрепването е надеждно, затова все повече родители избират тази система за колите, в които возят децата си, въпреки че трябва да вложат допълнителни средства.

Предимства на системата Isofix

Със солидното закрепване на детското столче към колата тя гарантира детската безопасност. Дори при сблъсък столчето остава закрепено в същата позиция. Както столчето, така и коланът значително намаляват силите, действащи върху детето при сблъсък.

Същевременно системата Isofix дава възможност за бързо монтиране и демонтиране на столчетата.

Още едно важно предимство на Isofix, особено важно за безопасността

Според данни от проучвания на фирмата Britax, която е партньор при разработването на системата Isofix, тази система дава по-голяма възможност за правилно монтиране. Установено е, че при столчетата, при които се използва коланът на седалката, делът на правилно монтираните е около 30%, докато при столчетата с Isofix той достига до 96%.

Подкрепа за използването на Isofix от европейската организация за безопасност при пътуване Euro NCAP

Организацията Euro NCAP, която работи за постигане на все по-голяма безопасност при пътуване с коли в Европа, отделя все по-голямо внимание на безопасността на децата в колите. Тя стимулира производителите да разработват и използват подходящи средства за ограничаване движенията на децата и начини намаляване риска от нараняване при сблъсък.

Euro NCAP подкрепя използването на системата Isofix. Тя подчертава, че тази система осигурява много по-ефективен метод за предпазване на децата в колите, тъй като допълнителното закрепване предотвратява завъртането при сблъсък. Освен намаляване на силите от сблъсъка поради самата ограничаваща система, новите й варианти предлагат и защита от удряне във вътрешните стени на колата. Euro NCAP дава допълнителни точки за безопасност на колите, снабдени с точки на закрепване, които осигуряват солидното закрепване на столчетата – като точките на закрепване за Isofix.

Какво трябва да проверите, преди да купите столче за закрепване с Isofix

Преди да купите столчето, проверете дали пасва на колата ви – децата са в риск от неправилно монтирани столчета за кола. Формата на задните седалки, позицията на точките за монтиране на Isofix, дизайнът на столчето могат да го направят трудно за монтиране или несъвместимо с дадена кола. Затова водещите производители сами препоръчват на клиентите да пробват столчетата за съвместимост, а ако се окаже, че има проблеми, производителят на столчето или производителят на колата може да обясни с какъв модел столче може да се получи съвместимост.

Особености на столчетата за монтиране с Isofix

Понастоящем повечето родители купуват детски столчета за коли онлайн. Производителите на столчета прилагат писмени инструкции за монтирането им, а в много случаи и видео инструкции за съответния модел, които могат да се намерят в сайтовете им.

Като сертифициран представител за България Britax Römer България предлага професионални консултации и обучения как правилно да инсталирате столчето за кола и обезопасявате детето по време на пътуване.

При някои модел коли точките за монтиране на Isofix не са ясно видими, а са разположени във вдлъбнатината между основата на седалката и облегалката.

При други модели има пластмасови капачета, които трябва да се махнат преди инсталиране на столчето.

Често конекторите са жълти на цвят, така че лесно се забелязват. Отстрани на седалката има ръчки за удължаване на конекторите.

При модели, най-често за деца под 4 години, има допълнително краче за предотвратяване на наклоняване напред.